htibi.ro by: Heim Tibor

Localhost

Akik webes fejlesztéssel, honlapok készítésével foglalkoznak, szükségük van a fejlesztés ideje alatt egy működő webszerverre. Ez lehet egy bérelt tárhelyen, lehet egy saját szervergép (valahol), de ezt a funkciót a saját gépünk is el tudja látni. Ennek az a feltétele, hogy telepítsük a rendszerünkre a webes környezetben használt programokat.

Linuxon ezt LAMP-csomagnak is hívják (Windowson pedig WAMP-nak :-)), ami tulajdonképpen három „programot” takar a Linux operációs rendszeren kívül: az Apache webszervert, a MySQL relációs adatbázis-kezelőt és a PHP szkriptnyelvet. Az idők folyamán változott a helyzet, van alternatíva is ezekre a programokra, de eredetileg ez a felállás volt. Tulajdonképpen egy HTTP-szerver, egy adatbázis-kezelő és egy programozási nyelv a lényeg.

Az alábbiakban egy ilyen tesztkörnyezet fel- és beállítását fogom bemutatni. Linuxon sok műveletet egyszerűbb terminálban végezni, de egyre több (és ez jó) Linux-használó van, viszont a nagy részük nem szeret és nem is tud terminálon dolgozni (az ablakos rendszer „nevelő hatása”). Az ő megsegítésükre most megpróbálom ablakos módszerekkel megoldani a feladatot. Két részre osztom: az első részben a szükséges csomagokat telepítem, a második részben pedig a munka megkönnyítését szolgáló „virtualhostok” létrehozását és beállítását fogom leírni.

A rendszer, amit használok, egy Ubuntu MATE 16.04. (A szövegszerkesztő-, fájlkezelő-programok nevei MATE-függőek, ennek a későbbiekben lesz jelentősége.) Annyi előfeltétel van, hogy a Synaptic csomagkezelő legyen telepítve és a használatát megkönnyítő gyorskereső is legyen aktív. Igaz, hogy van Szoftver butikom MATE-n, de kb. annyira hasznos, mint az alap Ubuntuban a Szoftverközpont, vagyis semmire sem jó. A Synaptic elérhető Debianon, Ubuntun és ezek származékain (.deb csomagokat használó rendszerek), sőt, RPM-csomagokat használó rendszereken is.

Akkor lássuk, hogy mi is a teendőnk.

Tulajdonképpen csak egy telepítési segédlet.

Remélhetőleg egy érthető leírást sikerült összehozzak, ami segíti a webfejlesztőket egy használható fejlesztőkörnyezet kialakítására.

> | < © Heim Tibor > | < Az oldal elkészült 0.0038 másodperc alatt. > | < Valid HTML5 > | < Valid CSS > | <