htibi.ro by: Heim Tibor

Terminált is használunk Linux alatt

Ez az az rész, amitől egy (volt) Windowst használó hidegrázást kap. Pedig semmi oka nem lenne rá, csak keresni, meg tanulni kellene. Az egér használatát is meg kellett tanulni, és olyan embert még nem láttam, aki úgy született, hogy mindezt tudta.

Magam részéről, csak akkor használok terminált, ha rá vagyok kényszerítve. Jobban szeretem az egerészést, mint a pötyögtetést. Nagyon kevés parancsot ismerek. Viszont, amikor szükségem van a terminálra, akkor használom.

Az átlagos felhasználó akkor találkozik a terminállal amikor valami baj van, nem megy ez-az. Nem elég, hogy égnek áll a haja a hiba miatt, még „értelmetlen” parancsokat is kell gépelni... Igen ám, de mit és hogyan. Az alábbi oldalakon ezekről lehet olvasni. Nem én találtam ki őket, hanem gyűjtögettem.

Ezeket a parancsokat jó, ha tudjuk fejből, mert sokat segíthetnek, ha valahol elakadunk.

Terminálban pötyögtetve, pláne kezdőként, egy pillanat alatt elveszíthetjük a fonalat. Mit is akartunk, hogyan kell használni ezt vagy azt a parancsot, milyen paraméterekkel indíthatunk egy programot. De ha nem tudjuk azt sem, hogy melyek a „segítő” parancsok, akkor meg vagyunk lőve.

Ezeket kötelező ismerni minden Linuxot használónak. Főleg, ha olyan szokása van, hogy az internetes fórumokon talált „parancsokat” utánaolvasás nélkül kipróbálja a gépén.

Figyelem! Ismerni kell ezeket, nem használni!

> | < © Heim Tibor > | < Az oldal elkészült 0.0038 másodperc alatt. > | < Valid HTML5 > | < Valid CSS > | <